TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI ALOR STAR

21 May 2011

Salam kepada semua pembaca putra...
hari ni putra nk kongsi sikit kepada semua, tentang tempat-tempat yang menarik di ALOR STAR..
mngkin ada pembaca putra ni yang pernah sampai kn...
dan da juga yang xprnah sampai lagi...ye tak....andaian putra saja...hohoho
kepada yang belom sampai lagi....tengok2 la ye...hehehehe


info ni putra ambik dari seorang sahabat blogger iaitu http://pandapolarbear.blogspot.com...
terima kasih sangat pada dia...hohoho..


putra cuma nak kongsi kepada smua pembaca putra tentang alor star ni....maklum la TANAH AIR KU..hahaha
jom pakat-pakat mai ke negeri KEDAH


MENARA ALOR STAR

menara ni terletak betul-betul tengah bandaraya alor star....
ini gambar dalam menara 
nak tengok ni kena cas...dewasa-RM6, kanak-kanak RM3
dengan teropong ni kita semua bleh melihat seluruh alor star...

MASJID ZAHIR
dibina pada tahun 1912
masjid ni sangat cantik 
datang dan lihat sendiri....

BALAI NOBAT
dibina pada tahun 1854
Balai Nobat adalah menara upacara di Alor Setar digunakan untuk instrumen rumah untuk bermain nobat, maka nyanyian untuk upacara kerajaan. Di antara instrumen adalah serunai, sebuah alat musik tiup menyerupai klarinet, sedangkan nafiri, jenis trompet panjang; gendang, drum dalam bentuk silinder berongga dengan perkamen membentang lebih dari sisi terbuka, dan gong.

BALAI SENI NEGERI

Dibina pada tahun 1912, gedung ini pertama kali digunakan sebagai Mahkamah Tinggi sebelum menjadi markas besar jabatan kerajaan beberapa negara. Arsitekturnya mempunyai pengaruh kuat Rom, yang jelas juga di Kuil Rivals Fortune.
Pada tarikh 25 Julai 1983, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah menyatakan sebagai Balai Seni Negeri Kedah Darul Aman (Kedah Darul Aman State Art Gallery).
Galeri ini terdiri daripada lima bahagian, dan merupakan rumah bagi barang-barang antik, peninggalan sejarah dan seni beberapa koleksi termasuk beberapa lukisan catair pemandangan baik Malaysia oleh AB Ibrahim. Kemudahan lain termasuk kedai cenderamata di mana satu boleh membeli kad pos dan alat artis.

PEKAN RABU
 pasaran ramai menawarkan hamparan makanan yang lazat utara dan menghasilkan, kerajinan, pernak-pernik serta pakaian.

CIK SPACENDRA'S PALACE
Dibina pada tahun 1882, bangunan ini terletak di Alor Setar. Juga dikenali sebagai Istana Kampung Baharu, itu adalah Istana Cik Spacendra, isteri pertama Sultan Abdul Hanaid Halint Shah (1881-1943).

Dengan senibina dan hiasan yang indah seperti finishing, istana merupakan tarikan popular. Ini adalah penghargaan romantis oleh sultan untuk isteri tercinta.

MUZIUM PADI
Salah satu tempat menarik yang wajib dikunjungi di negeri Kedah ialah Muzium Padi. Lokasinya terletak kira-kira 8 kilometer dari bandar Alor Star. Ia dibuka dengan rasminya oleh KDYMM Tunku Sultan Haji Abdul Halim Muadzam Shah, Sultan Negeri Kedah pada 12 Oktober 2004, bersamaan 27 Syaaban 1425 hijrah.


sebelum masuk, sila dapatkan tiket ini di kaunter
DEWASA = RM3
KANAK-KANAK(7-12THN) = RM1
KAMERA = RM2 / kamera / hp/apa2 aje sewaktu dgnnya
Waktu Lawatan: Dibuka Setiap hari
Sabtu - Khamis : 9:00 pagi - 5:00 petang
Jumaat : 9:00 Pagi - 12:30 tengahari
: 2:30 Petang - 5:00 petang 

GUNUNG KERIANG
Gunung Keriang - Alor Setar, Kedah
Gunung Keriang Rekreasi Park, Kedah terletak hanya 12 kilometer dari bandar AlorSetar dan merupakan salah satu tempat pelancongan utama di Kedah.
Gunung Keriang Rekreasi Park, Kedah adalah sebuah taman kecil, yang dikenali untukbatuan kapur dan gua. The Keriang Gua adalah salah satu gua yang paling popular dan terkenal ditemui di taman ini.

JAM BESAR

Bangunan Jam Besar, atau Big Jam Building, adalah clocktower di pusat Alor Star,Kedah. Itu adalah ditubuhkan untuk tujuan memanggil umat Islam untuk doa. Pada hari-hari dulu, jam akan berdering ketika waktu solat. Hal ini mendorong pemukulan gong di Balai Nobat di seberang jalan.

RUMAH MERDEKA
Di sinilah tha Tunku difahami dan terancang strategi yang berjaya dalam persiapan untuk pemilihan pemilihan umum 1955, 1959 dan 1969. itu juga di rumah ini sangat bahawa Tunku menghabiskan masa luang tulisannya. Tulisan-tulisannya termasuk script untuk dua filem terkenal, "Raja Bersiong" dan "mahsuri".

ada banyak lagi tempat-tempat yang indah selain ni.kalau nak cita smpai 2 3 hari pun xcukop.hahahaaha...pakat-pakat mai la ke negeri kedah...boleh melawat dan tengok-tengok sendiri ek..hohhoo...xrugi kalau datang...JOM BERCUTI KE NEGERI KEDAH 

terima kasih kerana sudi membaca dan tengok2 kat blog putra ni...
klau suka,ringan-ringan tangan la komen ek..hahaha...klau lg boleh, rajin pulak tu...boleh  follow je....hohohhoo...sekian ...salam....

0 comments:

Post a Comment

monoloQue & atilia- Kekanda Adinda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

DENGAR LAH....