KENANGAN TERINDAH

22 May 2011

salam kepada pembaca putra...
kali ni putra nak share tentang kenangan yang pernah putra alami...
sblum ni...
memang best sngat bla dipikir2 kan kembali kenangan yang sudah berlalu..
rasa pilu pun ada.macam2 rasa la..(ayat poyo kan)..:)
hahahaah
k la sambung kembali...
putra ada satu kenangan yang tak boleh dilupakan smpai sekarang...
maklum la dalam ingatn lg...



putra ada kenal dengan seseorang ni..namanya rsia k..hahaha.mulanya pakat2 wat hal sendri ja..ntah mcam mna pada satu masa, putra tegur dia melalui facebook ja..maklum la suka-suka nak kacau, yela kan bosan gak klau xkcau orang....mmang kerja putra.hahahaha..
yang bestnya, bila kenal je dengan dia, putra rasa seronok sangat... ntah sbb apa..
mungkin yang ini sebab nya..

  1. dia ni seorang yang suka sangat buat lawak...
  2. dia seorang yang periang
  3. baik dan penyayang
  4. pandai ambik ati
senarai yang di atas ni la yang boleh putra tertarik dengan sidia ..hohohho.lawak kan bla dipkirkan...tp best
bak kata pepatah belom cuba, belom tahu...
                           dah kenal, baru tahu...kn3.
betul x...bagi korang xthu la camna pendapat korang.hahahaahha

ok panjang lagi ni....
tiap-tiap hari rasa happy ja...tahu kenapa???
sebab nya
di sebalik jendela ni lah ada nya si dia...dekat jendela ni juga si dia suka memerhati si putra..hahaha
paham2 jela...
klau bleh tiap2 ari putra bangun awal semata-mata nak tengok jendela 2....boleh senyum pun dah cukop..uhuhuh

mula-mula rasa malu pn ada...putra ni seorang pemalu la jugak..kn3
sama-sama malu...
tapi dah kenal beberapa hari kurang la sikit malu ni..
ada satu masa ni, si dia ajak keluar...fuhh...mmng seronok la kan...xthu mcm mna nk gambar kan pada korang seronok putra ni...tuhan saja yang tahu..
si dia suwuh putra teman jalan-jalan..
yang lawaknya...mula-mula ramai nk kuar...last2 yang jd si dia dan rakan-rakan nya n putra sorang...mna xnya..kawan yang laen sibuk siap kan kerje...apalgi malu ni xpyah nak citer la..putra sorang laki...huhhh...hahaa
mula-mula tu pakat2 diam je...orang kata xda modal nk cakap..hhahaah..
ni la tempt putra g..xjauh pn
dekat-dekat tempat putra tnggal gak...xthu nk g mna kan...jalan-jalan kt sni pun dah cukup bahagia dh..
sambil-sambil bleh beli blah kat sni..
bila dah sampai kat tempat ni..ada satu kjadian yang xboleh putra lupa..hikhikhik
ntah mcm mana selipar yang si dia pakai boleh terputus..
pakat-pakat jdi kalut jugak la masa tu..hahahaha..
kecian pun ada gak...
tapi xkan nk tngk cm2 ja kan...cepat-cepat putra g beli selipar bru
 lega rasa nya bila si dia kembali senyum...klau x, muka si dia dah macam mak enon dh.hhahahaha..cam mana 2..putra sorang ja yang boleh tengok..hahahaah


dah ponat berjalan rasa lapar la pulak.singgah makan dulu....


abis makan, perut pun dah konyang, ati pun dah senang..alahaiii
memang best la..
panjang lagi klau nak cita ni...mmng xcukop..hahahahaha

dari situ putra dengan si dia boleh rapat sampai skarang...
putra suka tengok si dia senyum.
tapi bukan senyum macam ni....lain sngt la..hahaha..marah pulak si dia nnt.hahaha

semakin hari masa smakin cepat..
yang sedehnya putra xdapat tengok dah si dia kat jendela 2....
x dapat tengok senyuman nya

sbelom ni putra xguna masa ni dengan betul-betul..untuk memberi kebahagian si dia..
putra da wat salh kat si dia...
xthu knapa..
maaf ye...atas kesalahan diriku 
harap-harap si dia boleh maaf kan ksalahan putra ni..


terima kasih sangat kepada si dia yang selama ni memberi putra senyuman...
yang boleh membantu putra dalam kesusahan
yang boleh memberi kata-kata semangat...

harap-harap kenangan ni boleh kekal selama-lamanya..

yang ni je yang boleh share kpda korang...
banyak lagi kenangan dengan si dia...

terima kasih kerana memberi masa terluang untuk baca etri ni..
khas untuk si dia...

wsalam..
 
putra

TAZKIRAH RINGKAS TENTANG IBU BAPA KITA

21 May 2011

SALAM 
kepada pembaca putra....
ni putra nk share sikit kat korang tentang tazkirah rinkas...
sekadar nak mengingatkan untuk semua dan juga putra sendiri..
info ni putra dapat dari salah seorang iaitu Shahrir Rizal Kasjoo
harap-harap info yang putra share ni boleh memberi tauladan dan pendidikan kepada semua..


Sejak kita dilahirkan, kita telah dijaga, dibelai, dididik dan diasuh
dengan begitu perihatin oleh kedua ibu bapa kita. Sewaktu kecil,
apabila kita merengek di tengah malam buta, ibu kita dengan kerelaan
hatinya terpaksa bersengkang mata untuk memujuk dan memberikan susu.
Manakala ayah pula sibuk berusaha memastikan kehidupan keluarganya
dalam keadaan yang baik agar kita dapat hidup dengan selesa dan
sempurna.

Lihatlah betapa besarnya jasa dan pengorbanan kedua ibu bapa kita.
Apakah tindakan kita yang sewajarnya untuk membalas jasa mereka ini?
Pernahkah selama ini kita membuatkan mereka kecil hati? Sesungguhnya
ingatlah syurga itu di bawah telapak kaki ibu. Derhaka kita kepada
mereka bererti derhaka kita kepada Allah Taala. Taatilah mereka
selagi mana tidak bercanggah dengan hukum Islam. Berusahalah
membahagiakan mereka. Sentiasalah berdoa akan keselamatan dan
kesejahteraan mereka di dunia dan di akhirat. Sesungguhnya doa
daripada anak-anak yang soleh inilah yang akan menerangi kehidupan
mereka di alam barkzah nanti. Ingatlah suatu hari nanti kita juga
bakal menjadi ibu dan ayah dan kita pasti akan mengharapkan agar
dikurniakan anak-anak yang soleh sepertimana harapan ibu dan bapa
kita juga.

terima kasih kerana sudi memberi masa untuk membaca..
jika suka dengan info ni korang boleh ambik dan share kepada rakan-rakan korang...
xsalah kan kita share benda yang baik....

dan satu lagi,ringan-ringan lah tangan 2 untuk follow blog putra..hahaha
kalau boleh komen-komen sekali...

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI ALOR STAR

Salam kepada semua pembaca putra...
hari ni putra nk kongsi sikit kepada semua, tentang tempat-tempat yang menarik di ALOR STAR..
mngkin ada pembaca putra ni yang pernah sampai kn...
dan da juga yang xprnah sampai lagi...ye tak....andaian putra saja...hohoho
kepada yang belom sampai lagi....tengok2 la ye...hehehehe


info ni putra ambik dari seorang sahabat blogger iaitu http://pandapolarbear.blogspot.com...
terima kasih sangat pada dia...hohoho..


putra cuma nak kongsi kepada smua pembaca putra tentang alor star ni....maklum la TANAH AIR KU..hahaha
jom pakat-pakat mai ke negeri KEDAH


MENARA ALOR STAR

menara ni terletak betul-betul tengah bandaraya alor star....
ini gambar dalam menara 
nak tengok ni kena cas...dewasa-RM6, kanak-kanak RM3
dengan teropong ni kita semua bleh melihat seluruh alor star...

MASJID ZAHIR
dibina pada tahun 1912
masjid ni sangat cantik 
datang dan lihat sendiri....

BALAI NOBAT
dibina pada tahun 1854
Balai Nobat adalah menara upacara di Alor Setar digunakan untuk instrumen rumah untuk bermain nobat, maka nyanyian untuk upacara kerajaan. Di antara instrumen adalah serunai, sebuah alat musik tiup menyerupai klarinet, sedangkan nafiri, jenis trompet panjang; gendang, drum dalam bentuk silinder berongga dengan perkamen membentang lebih dari sisi terbuka, dan gong.

BALAI SENI NEGERI

Dibina pada tahun 1912, gedung ini pertama kali digunakan sebagai Mahkamah Tinggi sebelum menjadi markas besar jabatan kerajaan beberapa negara. Arsitekturnya mempunyai pengaruh kuat Rom, yang jelas juga di Kuil Rivals Fortune.
Pada tarikh 25 Julai 1983, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah menyatakan sebagai Balai Seni Negeri Kedah Darul Aman (Kedah Darul Aman State Art Gallery).
Galeri ini terdiri daripada lima bahagian, dan merupakan rumah bagi barang-barang antik, peninggalan sejarah dan seni beberapa koleksi termasuk beberapa lukisan catair pemandangan baik Malaysia oleh AB Ibrahim. Kemudahan lain termasuk kedai cenderamata di mana satu boleh membeli kad pos dan alat artis.

PEKAN RABU
 pasaran ramai menawarkan hamparan makanan yang lazat utara dan menghasilkan, kerajinan, pernak-pernik serta pakaian.

CIK SPACENDRA'S PALACE
Dibina pada tahun 1882, bangunan ini terletak di Alor Setar. Juga dikenali sebagai Istana Kampung Baharu, itu adalah Istana Cik Spacendra, isteri pertama Sultan Abdul Hanaid Halint Shah (1881-1943).

Dengan senibina dan hiasan yang indah seperti finishing, istana merupakan tarikan popular. Ini adalah penghargaan romantis oleh sultan untuk isteri tercinta.

MUZIUM PADI
Salah satu tempat menarik yang wajib dikunjungi di negeri Kedah ialah Muzium Padi. Lokasinya terletak kira-kira 8 kilometer dari bandar Alor Star. Ia dibuka dengan rasminya oleh KDYMM Tunku Sultan Haji Abdul Halim Muadzam Shah, Sultan Negeri Kedah pada 12 Oktober 2004, bersamaan 27 Syaaban 1425 hijrah.


sebelum masuk, sila dapatkan tiket ini di kaunter
DEWASA = RM3
KANAK-KANAK(7-12THN) = RM1
KAMERA = RM2 / kamera / hp/apa2 aje sewaktu dgnnya
Waktu Lawatan: Dibuka Setiap hari
Sabtu - Khamis : 9:00 pagi - 5:00 petang
Jumaat : 9:00 Pagi - 12:30 tengahari
: 2:30 Petang - 5:00 petang 

GUNUNG KERIANG
Gunung Keriang - Alor Setar, Kedah
Gunung Keriang Rekreasi Park, Kedah terletak hanya 12 kilometer dari bandar AlorSetar dan merupakan salah satu tempat pelancongan utama di Kedah.
Gunung Keriang Rekreasi Park, Kedah adalah sebuah taman kecil, yang dikenali untukbatuan kapur dan gua. The Keriang Gua adalah salah satu gua yang paling popular dan terkenal ditemui di taman ini.

JAM BESAR

Bangunan Jam Besar, atau Big Jam Building, adalah clocktower di pusat Alor Star,Kedah. Itu adalah ditubuhkan untuk tujuan memanggil umat Islam untuk doa. Pada hari-hari dulu, jam akan berdering ketika waktu solat. Hal ini mendorong pemukulan gong di Balai Nobat di seberang jalan.

RUMAH MERDEKA
Di sinilah tha Tunku difahami dan terancang strategi yang berjaya dalam persiapan untuk pemilihan pemilihan umum 1955, 1959 dan 1969. itu juga di rumah ini sangat bahawa Tunku menghabiskan masa luang tulisannya. Tulisan-tulisannya termasuk script untuk dua filem terkenal, "Raja Bersiong" dan "mahsuri".

ada banyak lagi tempat-tempat yang indah selain ni.kalau nak cita smpai 2 3 hari pun xcukop.hahahaaha...pakat-pakat mai la ke negeri kedah...boleh melawat dan tengok-tengok sendiri ek..hohhoo...xrugi kalau datang...JOM BERCUTI KE NEGERI KEDAH 

terima kasih kerana sudi membaca dan tengok2 kat blog putra ni...
klau suka,ringan-ringan tangan la komen ek..hahaha...klau lg boleh, rajin pulak tu...boleh  follow je....hohohhoo...sekian ...salam....

SELAMAT HARI IBU

08 May 2011

Orang kata aku lahir dari perut mak....

(bukan orang kata...memang betul)


Bila dahaga, yang susukan aku....mak

Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku....mak


Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak

Bila nangis, orang pertama yang datang....mak


Bila nak bermanja, aku dekati....mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak


Bila nakal, yang memarahi aku....mak

Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak


Bila takut, yang tenangkan aku....mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan....mak
Bila sedih, aku mesti telefon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu....mak


Bila bengang, aku suka luah pada....mak

Bila takut, aku selalu panggil...."mmaaakkkk!"
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau....mak


Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni....mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak


Kalau balik ke kampung,

Yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku....mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku

Bila sedih, aku cari....mak


Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada....mak


Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat....mak


Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak


Bila sambut valentine....aku bagi hadiah pada pasanganku

Bila sambut hari ibu....aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”


Selalu....aku ingat pasanganku

Selalu....mak ingat kat aku


Bila-bila....aku akan telefon pasanganku

Entah bila....aku nak telefon mak


Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila....aku nak belikan hadiah untuk mak



Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... Bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak... Lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya.....
Tapi kalau mak sudah tiada.....

MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....


dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya....
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

SELAMAT HARI IBU BUAT MAK YANG TERSAYANG...
SAYANG MAK..
TERIMA KASIH MAK.

monoloQue & atilia- Kekanda Adinda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

DENGAR LAH....